Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Arts introduceerde dopingbeleid Russische zwemsport

Arts introduceerde dopingbeleid Russische zwemsport
Beoordeel dit artikel

Dopinggebruik is van alle tijden en is niet enkel van toepassing in de wielersport. Ook in andere topsporten is systematisch dopinggebruik geconstateerd. Volgens The Times Square wordt er in het Russisch zwemmen namelijk ook veelvuldig gebruik gemaakt van doping. Daarnaast staan het worstelen en de atletiek ook bekend om dopinggebruik.

Portugalov

Sergey Portugalov zou als medisch hoofd van de Russische atletiekfederatie achter de aansporing van dopinggebruik in de zwemsport zitten. Hij zou hiermee in 2009 al zijn begonnen. Sindsdien zijn er al 23 Russische zwemmers met verboden middelen in hun bloed betrapt en vervolgens geschorst. Zij kunnen beter een zwembad kopen om hun prestaties op peil te houden, want deze sporters zijn voorlopig niet meer welkom in het sportbad. Portugalov riskeert een levenslange schorsing, omdat hij als arts door het mondiale antidopingbureau WADA gezien wordt als een belangrijke speler in de aanmoediging van dopinggebruik onder topsporters. De volgende Olympische Spelen vinden komende zomer plaats in Rio de Janeiro. De kans is groot dat de Russische atleten geen deel mogen nemen aan de Spelen door het onthullende dopingrapport dat in november aan het licht kwam. Dit rapport was aanleiding om de Russische atletiekbond voorlopig te schorsen. De kans dat de Russische zwemmers niet naar Rio afreizen aankomende zomer is volgens The Times groot, omdat bekend is geworden dat Portugalov als arts het dopingbeleid in het nationale zwemteam introduceerde. Tussen 2012 en 2015 is er echter maar één Russische zwemmer geschorst, omdat er doping in zijn lichaam werd gedetecteerd. Zijn naam was Vitali Melnikov en hij was gespecialiseerd in de rugslag.

Russische zwembond ontkent beschuldigingen

De Russische zwembond reageert verbaasd op de beschuldigingen en laat in een reactie aan R-sport zelfs weten dat de zwemsport al jarenlang een succesvolle campagne te voeren tegen doping. Zij herkent zich totaal niet in de beschuldigingen en ontkent het dopinggebruik onder de sporters, evenals het geheimhouden ervan.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren