Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Jezelf leren verdedigen met judo

Jezelf leren verdedigen met judo
5 (100%) 1 vote

 Dat Judo bijna volksport numero 1 is in Nederland is een understatement. Deze van oorsprong Japanse sport is vooral bij kinderen erg populair. De zelfverdedigingsport werd in 1860 ontwikkeld door de Japanner Jigoro Kano. Jigoro Kano gebruikte veel technieken die ook in Jiu-Jitsu terug te vinden zijn. Judo wordt ook wel gezien als opvoedkundige sport. Zo leren Judoka’s al jong om met agressie om te gaan en hecht men in de sport veel waarde aan normen en waarden. Wil jij jezelf leren verdedigen met Judo? Dan wordt je aangeleerd om tegenstanders uit te schakelen zonder ze te verwonden. Het is dan ook belangrijk dat je leert om jezelf te beheersen.

Zelfverdediging voor kinderen

Judo is, zoals we hiervoor al schreven, een populaire sport onder kinderen. Veel ouders kiezen ervoor om hun kind op Judo te doen. Zo leren kinderen al jong om met winst en verlies om te gaan. Daarnaast is Judo een van de meest veilige zelfverdediging sporten en hecht iedere judovereniging uitermate veel waarde aan respect voor de tegenstander. Judo wordt ook door veel volwassenen beoefend.

Judotechnieken

In het Judo worden veel technieken gebruikt om jezelf te kunnen verdedigen. Alle technieken worden toegepast zonder dat daarbij de aanvaller wordt geblesseerd of verwond. Je zet de tegenstander buiten spel en elimineert stoten, trappen en grijpen. Belangrijk daarbij is ook dat je de kracht van de tegenstander gebruikt. Bekende judogrepen c.q. judotechnieken zijn de volgende:

Meest toegepaste judotechnieken

  Kantelingen: Uke bok
  Beenworpen: Ashi-Waza
  Kantelingen: Tori rug
  Passeertechnieken
  Verwurgingen: Shime-Waza
  Houdgrepen: Osae-Waza
  Heupworpen: Koshi-Waza
  Schouderworpen: Kata-Waza
  Kantelingen: Uke buik
  Armklemmen: Kansetsu-Waza
  Armworpen: Te-Waza
  Offerworpen: Sutemi-Waza

Het behalen van banden in Judo

Als je Judo als wedstrijdsport doet, kan je banden halen. We noemen deze banden ook wel graden en de kleuren van de banden geven aan wat je niveau is. Leerlingen beginnen altijd met een witte band. Vervolgens komen de kleuren geel, oranje, groen, blauw, bruin, zwart, roodwit, rood en tenslotte de dikke witte band. Om graden te halen moet je verplicht zijn aangesloten bij een officiële vereniging. Ook ben je verplicht om een judopaspoort aan te vragen. Je oefent op kata’s om graden te kunnen halen. Wat zijn kata’s? Dit zijn technieken die je tot in perfectie moet kunnen beheersen en deze vormen de basis voor Judo.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren