Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wat is vechtsport?

Wat is vechtsport?
5 (100%) 1 vote

 Wat is eigenlijk een vechtsport? Men omschrijft een vechtsport wel eens als een kunst maar dan wordt deze vechtkunst praktisch toegepast. Over het algemeen wordt vechtsport in competitieverband gedaan en vaak vanuit een organisatie. op zich is de term vechtsport nogal verwarrend, aangezien er ook diverse vechtsporten zijn die worden bedreven als vecht- of krijgskunst en vice versa. Een overeenkomst tussen de twee soorten (vechtsport en vechtkunst) is dat in beide sporten de technieken die worden aangeleerd ook gebruikt kunnen worden in het geval men zichzelf moet verdedigen. Een andere overeenkomst is dat beoefenaars van alle soorten vechtsporten aan hun conditie werken. Maar eigenlijk spreekt dit laatste voor zich. Vechtsporten behoren tot de Martial Arts. Daartoe behoort ook bijvoorbeeld de sierlijke vechtkunst Kung Fu en alle andere stijlen die daarvan zijn afgeleid. Vechtsport ontstond eeuwen geleden toen de mens nog niet de wapens had om zichzelf te kunnen verdedigen. In die periode waren vechtsporten dan ook eerder zelfverdedigingsporten. Veel vechtsporten komen van oorsprong uit het verre oosten, uit landen zoals Japan, China en Korea. Wil jij deze sport gaan beoefenen? Deze sport heeft onnoemelijk veel voordelen. Een paar daarvan zetten we voor jou op een rij.

• Vechtsporten bevorderen de zelfdiscipline
• Tevens verhoogt het je zelfvertrouwen
• Je wordt weerbaarder en leert om te gaan met winst en verlies
• Het klinkt tegenstrijdig maar vechtsporten en respect hebben voor anderen is bijna een synoniem
• Het verbetert je lichamelijke conditie behoorlijk!

Hoe vechtsporten ontstonden

In de oudheid al werden vechtsporten bedreven. In die tijd was het echter meer een vechtkunst. Mensen leerden zichzelf technieken aan waarmee zij zich konden verdedigen tegen mensen en dieren. Wie kon vechten had een grotere kans om te overleven. Vooral omdat veel mensen in de eeuwen voor en na Christus nog waren aangewezen op kleine gemeenschappen, denk bijvoorbeeld aan de monniken in China die Kung Fu ontwikkelden, was de noodzaak om zichzelf en anderen te kunnen verdedigen zonder en met wapens erg groot. Vrijwel alle gevecht- en verdedigingstechnieken zijn in de landen van het huidige Midden-Oosten ontwikkeld. Vooral Japan en China zijn landen van waaruit veel vechtsporten uiteindelijk Europa bereikten. Maar ook in het oude Griekenland werd al vroeg de vechtkunst bedreven. Vechtkunsten werden vele eeuwen terug in de tijd ook gebruikt om rangordes te bepalen binnen groepen, stammen en gemeenschappen. Om ervoor te zorgen dat leden van stammen elkaar niet zouden doden bij deze gevechten (dat maakte de stam immers extra kwetsbaar voor vijanden), werden er regels opgesteld. Vechten in wedstrijdvorm was geboren! Vandaag de dag worden er wedstrijden georganiseerd om geld te verdienen.

Nederlandse vechtsporters

Nederland telt in rap tempo goede vechtsporters die de wereld veroveren. Al heel lang domineert Nederland in de K1 maar ook in het kickboksen en zelfs MMA. Bekende namen zijn onder andere Badr Hari, Errol Zimmerman, Semmy Schilt, Alistair Overeem en Melvin Manhoef.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren