Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Zelfverdediging met Aikido

Zelfverdediging met Aikido
5 (100%) 1 vote

 Leer jezelf te verdedigen met Aikido. Wat is Aikido? Dit is in principe geen zelfverdedigingsport maar het wordt een krijgskunst genoemd. Het uiteindelijke doel van deze sport is te proberen de-escalaties te voorkomen. Als beoefenaar van deze kunst ben je dan ook in staat om tegenstanders te controleren en aanvallen zo goed mogelijk te neutraliseren. In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, is het bij deze krijgskunst niet de bedoeling dat jij je tegenstander uitschakelt. Je gaat dus nooit een duel aan. Je leert om allerlei technieken toe te passen, de juiste passen te maken en in balans te komen met jezelf. Wil je Aikido lessen volgen, dan worden je geen aanvalstechnieken bijgebracht. Maar wat kan je dan met Aikido als je niet leert om tegenstanders aan te pakken?

Hoe je Aikido kan toepassen

Met Aikido zelfverdediging doe je tal van verschillende oefeningen met echte tegenstanders. Je leert hen vooral onder controle van jezelf te brengen. In de praktijk kan je met Aikido meer dan je denkt, ook al is het geen vechtsport. Je kan onder andere de kracht van de aanvaller gebruiken om hem ten val te brengen. Is je tegenstander eenmaal tegen de grond gewerkt, dan kan je diverse klemmen toepassen zodat hij niets anders kan dan zich over te geven. Je mag arm- en beenklemmen toepassen en hoofdklemmen. Deze pas je zodanig toe dat de opponent zich niet meer bewegen kan. We noemen deze technieken ook wel ‘PIN- down technieken’. Daarnaast leer je ook om controle over jezelf te krijgen door ademhalingstechnieken toe te passen. Aikido is een combinatie tussen een zelfverdedigingsport en het ontplooien van lichaam en geest. Met als uiteindelijke doel om je beter te kunnen verweren en zekerder te worden.

Andere voordelen van Aikido

Je leert met deze krijgskunst om bewegingen en bepaalde houdingen toe te passen, zodat je motoriek, coördinatie maar ook je conditie verbeterd. Als leerling zal je daarnaast je concentratievermogen verbeteren en al binnen korte tijd situaties leren herkennen. Dit alles met als doel om je reactiesnelheid en de timing te ontwikkelen. Er is tijdens lessen overigens ook veel aandacht voor mentale en innerlijke kracht. Kortom: Met Aikdio wordt je echt een ander mens en leer je om zekerder in het leven te staan.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren