Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

De effectiviteit van NLP

De effectiviteit van NLP
Beoordeel dit artikel

Wanneer je je op persoonlijk of professioneel vlak meer wil ontwikkelen, kun je gebruik maken van NLP. De afkorting staat voor Nuro- Linguïstisch Programmeren en het is en er wordt gebruik gemaakt van bepaalde technieken. Het kan op meerdere manieren plaats vinden, zoals tijdens groepstrainingen, seminars of tijdens werk in een individuele cliënt- coach constructie. Je kunt de technieken gebruiken om je op persoonlijk vlak te verbeteren maar ook om beter te leren communiceren of om beter te functioneren op werk. Ook kun je er je motivatie mee verbeteren en prestaties in bijvoorbeeld sport verhogen.
Door middel van taal en communicatie krijg je meer invloed op onbewuste breinprocessen. Zo kun je het gebruiken om beter in je vel te komen, beter te leren communiceren of beter je werk uit te voeren. Je zintuigen vangen de informatie op, je verwerkt de informatie en je kunt deze vervolgens uiten in je gedrag. Je gaat aan de slag met je gedachten en gevoelens om bewust te worden van de invloeden die hierop verschijnen. Het gaat er niet zo zeer om wat je je kunt herinneren, maar meer om de werking van je geheugen. Je leert hierbij ook wat dit voor effect heeft op je dagelijks handelen en hoe je hier op een andere manier tegenaan kijkt. Hierdoor ga je anders met je gedachten om en je leert op een andere manier te communiceren.
Je leert dus meer grip te krijgen op je emoties. Er wordt voornamelijk gekeken naar twee technieken. De eerste is hierbij meer gericht op het zo goed mogelijk proberen te communiceren, en de tweede techniek is meer gericht op het beïnvloeden van je gedrag zodat je meer positieve gedachten na kunt streven.
Je kijkt met NLP niet naar je problemen maar meer naar mogelijke oplossingen. Sowieso kun je tijdens de NLP sessie je eigen middelen kiezen om je doel te bereiken. Je kunt er de volgende doelen mee behalen: meer orde krijgen in het opstellen van zaken, gemakkelijker een sfeer van vertrouwen en betrokkenheid opbouwen en leren hoe je makkelijker met anderen omgaat en werkt. Hierdoor kun je sneller resultaten behalen in omstandigheden waarin motivatie en gedrag belangrijk zijn. Ook zul je beter worden in het observeren van non- verbaal gedrag waardoor je meer inzicht krijgt in het denken van anderen.
Zoals eerder genoemd kun je NLP in meerdere situaties gebruiken. Je kunt het meestal in werkvormen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je coaching gebruikt. In dit geval ben je namelijk bezig met communicatie en welk effect of welke interventies je hierin kunt toepassen. Hierdoor is NLP goed te gebruiken tijdens coaching of therapieën. Verder kun je het goed gebruiken in onderwijs, aangezien je als leraar, leerlingbegeleider of therapie leider veel bezig bent met communicatie. Ook kun je hierdoor de leerprestaties van studenten of leerlingen verbeteren, je eigen presentatievaardigheden uitbreiden en beter je leerlingen begeleiden. Verder kun je NLP ook goed gebruiken wanneer je je op persoonlijk vlak meer wil verbeteren. Je kunt groeien in je persoonlijke ontwikkeling aangezien je beter te zien krijgt wie je zelf bent, hoe je denkt en hoe je de dingen uitvoert die je doet. Je leert vooral om anders met emoties om te gaan en het gevoel te krijgen dat je niet overladen wordt met emoties. Hierdoor kan NLP in het gedrag naar anderen ook goed helpen in het verbeteren van dierbare relaties die je in je omgeving hebt. Verder werkt NLP ook in situaties waarin je werkzaam bent als manager of adviseur en dan voornamelijk wanneer je bezig bent met leiderschap, communicatievaardigheden zoals motivatie of (zelf) management. Tenslotte kun je NLP ook gebruiken wanneer je bezig bent in verkoop. Hierdoor wordt namelijk sneller de vraag en de behoefte van je klanten efficiënt duidelijker en tevens is het handig om te gebruiken om je eigen communicatie technieken te verbeteren wanneer je aan het verkopen bent.
Om NLP onder de knie te krijgen zou je hier een cursus in kunnen volgen. Kijk bijvoorbeeld op de volgende pagina: cursus NLP. Op de website van Learnit kun je meer cursussen volgen die je goed kunt gebruiken om je op zowel persoonlijk vlak als op werkvlak beter te ontwikkelen. Denk maar eens aan een cursus onderhandelen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren