Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Kans op verliezen baan is grote stress oorzaak

Kans op verliezen baan is grote stress oorzaak
Beoordeel dit artikel

Anno 2013 zijn er vele bedrijven die in kosten moeten snijden en personeel moeten ontslaan. Velen komen op straat te staan en moeten gaan solliciteren. De werkloosheid in Nederland zal de komende twee jaar nog stijgen en op dit moment is 1 op de 12 Nederlanders werkloos. Niet gek is het dus dat degene die een baan hebben bang zijn om deze te verliezen. 65% van de ondervraagden werknemers uit het MKB geeft zelf aan genoeg te nemen met minder loon als dit tot gevolg heeft dat ze de baan kunnen behouden. 70% van de ondervraagden zegt regelmatig te piekeren over de toekomst en zegt niet zeker te zijn van zijn of haar baan. De werkdruk blijft voor het grootste deel nog de belangrijkste oorzaak van stress, maar de angst voor het verliezen van een baan is doorgedrongen tot de top 5 van oorzaken van stress. 1 op de 3 Nederlanders is vaker gestrest dan 3 jaar geleden. Deze stijging heeft voornamelijk te maken met de economische crisis waar ons land mee te maken heeft.

Een groot deel van de mensen die werkloos wordt besluit om naast het zoeken naar een nieuwe baan of te beginnen met een eigen bedrijf. Het aantal zzpers groeit dus in deze economische crisis. Deze zzpers zullen uiteindelijk weer voor meer werk zorgen en een afname van het aantal werklozen. Het aantal faillissementen betreft voornamelijk bedrijven met meer dan 20 werknemers. De kleinere bedrijven houden het hoofd nog boven water en velen zien zelfs de omzet groeien. Door de start van al deze kleine bedrijven zal er over 2 jaar een groei te zien zijn in de vraag naar personeel in kleine bedrijven. Deze kleine bedrijven groeien vervolgens verder door waardoor de totale Nederlandse economie weer zal groeien.

De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op ondervraging van ruim 1.000 medewerkers uit het mkb. Onderzoeken zijn gehouden op websites die bezocht worden door werknemers.