Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Klimaattop is klaar en heeft een akkoord

Klimaattop is klaar en heeft een akkoord
Beoordeel dit artikel

De doelstellingen van de klimaattop

 Er is een klimaattop geweest en er is een akkoord. Dan moet er natuurlijk geklapt worden en verkondigd hoe blij ze ermee zijn, maar waar zijn ze nu mee akkoord gegaan? De 195 landen e ndan nog de EU zijn het eens geworden met vage beschrijvingen zoals: de stijging van emissies zo snel mogelijk om buigen. Er is een harde grens gesteld op maximaal 2 0C in 2030. Wat ook frappant is, is dat er nergens beschreven staat wat er nu moet gebeuren. Er gaat steun komen vanuit rijke landen aan arme landen. 100 miljard wordt er aan extra budget ter beschikking gesteld. Tja, zulke beloftes zijn in het verleden al vaker gemaakt maar worden nooit volledig na gekomen, of komen niet bij de juiste bestemmingen terecht.

We weten, wat we niet gaan doen

Toch moet er snel actie worden genomen. We zijn de uitstoot alleen maar aan het verlagen terwijl, zelfs als we nu niets meer zullen uitstoten, de temperatuur zeker nog jarenlang zal blijven stijgen. Als alle ingediende ideeën en plannen uitgevoerd worden zal de stijging blijven hangen op een 2,7 graden Celsius. Niet genoeg dus. Waar sommige politici wel het overeen zijn, is wat ze niét gaan doen. Zo heeft de Britse minister duidelijk gemaakt dat ze het belangrijker vindt dat er stroom is dan dat die energie daadwerkelijk groener wordt. Daarnaast moet de energie ook zo goedkoop mogelijk zijn. Toch bouwen ze een nieuwe kernreactor. Goed, deze heeft geen CO2-uitstoot, maar om nu te zeggen dat het goed is voor het milieu is ook overdreven. Zo blijft zij dus achter gas en andere fossiele energie staan.

Indonesië is het stoute jongetje

Indonesie is ook niet helemaal eerlijk over hun CO2-uitstoot. Zelfs op een punt dat Greenpeace claimt dat ze de gegevens zelfs vervalsen. De ontbossing en daarbij de bosbranden opgeteld zorgt voor een gigantische CO2-uitstoot, maar is niet officieel meegeteld. Indonesië is in 23 jaar zeker 25% van zijn regenwoud kwijtgeraakt. Dit is 50% hoger dan dat er in de gegevens van Indonesië staat. Zo zie je dat zodra en doelstellingen gemaakt worden, iedereen er alles aandoet zo goed mogelijk voor de dag te komen en dat er zonder pardon de cijfers vervalst worden. Totaal geen respect naar de natuur en blijkbaar een slecht inzicht in waar de wereld naar toe gaat.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren