Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Punten die gelden binnen modern leiderschap

Punten die gelden binnen modern leiderschap
Beoordeel dit artikel

Hedendaags leiderschap zit niet meer vast aan bepaalde functies maar het gaat een stapje verder. Het is vaker gericht op ‘zelfsturing’ of ‘zelforganisatie’ waarbij er minder gefocust wordt op het aantal managers wat aanwezig kan zijn. Bovendien wordt er meer gekeken naar flexibiliteit oftewel het bewandelen van nieuwe paden. Hierdoor wordt er meer gekeken naar alternatieven dan die voor huidige oplossingen gelden.

Bij het nieuwe leiderschap kun je hogere verwachtingen hebben van wat je werknemers presteren, maar wel dat de mensen erin het verschil maken dat zij hierin invloed kunnen geven. Er zijn verschillende punten die samengaan bij nieuw leiderschap. Deze zijn als volgt: inspirerende motivatie; waarbij er sprake is dat mensen zich aangetrokken voelen tot hun nieuwe leider. Tevens is er meer sprake van ideële beïnvloeding of charisma, waarmee bedoeld wordt dat gedrag plaats vindt aan de hand van aansprekende waarden. Ook is er meer ruimte en aandacht voor de behoeften en talenten die werknemers specifiek hebben. Tenslotte is er vaak meer sprake van intellectuele stimulatie waarbij werknemers vaker gestimuleerd worden om tot betere uitkomsten te komen.

Bovendien kun je bij nieuw leiderschap je ook nog richten op de volgende punten: zo kun je je meer richten op het stimuleren van het verantwoordelijkheidsgevoel van je werknemers. Hierdoor geef je hen meer het gevoel meer vertrouwen te hebben waar zij goed in zijn. Dit kun je doen aan de hand van hen meer te betrekken bij het ontwikkelen van initiatieven. Ook kun je focussen op het geven van meer feedback aan je werknemers waarbij je je kunt richten op zowel positieve als negatieve zaken om hen te verbeteren. Door middel van het geven van complimenten geef je meer waardering aan hen. Ook kun je je beter richten op de samenwerking en de resultaatgerichtheid van je werknemers. Stuur hierbij aan op output en voortgang waarbij je je kunt focussen op wat je zelf belangrijk vindt.
.
Er zijn echter wel een paar punten die als valkuilen gezien kunnen worden bij modern leiderschap. Door te focussen hoe je deze de positieve kant op kan buigen kun je hier beter mee omgaan. Zo is er bij modern leiderschap meer sprake van anarchie in plaats van hiërarchie. Omdat er niks meer aangestuurd wordt zullen werkoverleggen zonder leiding plaats vinden waardoor medewerkers vaak maar wat doen waardoor je als leider minder overzicht kunt hebben. Hierdoor is er ook meer sprake van conflicten die kunnen ontstaan aangezien er niet sprake is van duidelijkheid.

Wanneer je op dit moment geen leider bent maar dit wel wordt of gaat worden kunnen we je aanbieden handigheden op dit vlak te leren in de cursus leidinggeven. Hierbij leer je onder andere verschillende leiderschapsstijlen en beïnvloedingsvaardigheden. Op de website kun je meerdere cursussen vinden die relevant kunnen zijn tijdens je werk. Een voorbeeld hiervan is cursus NLP waarbij je meer inzicht krijgt in je denken en communicatie technieken.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren